FACE THE COURT
Írta: Scott Snyder
Rajzolta: Greg Capullo
Kihúzta: Jonathan Glapion
Színek: Fco Plascencia
Megjelent: 2012. január
(A bejegyzés spoileres!)

Batman nyolc napja eltűnt, és a Batsignal nyolc napja egyfolytában világít az égbolton. Jim Gordon pedig nyolc napja hiába várja, hogy a hős feltűnjön. A reflektor kezd átforrósodni, de lekapcsolni lehetetlen, hiszen már maga a jel elrettenti a bűnözők egy részét, és erőt ad Batman társainak, akik igyekeznek védelmezni a várost a denevér távollétében is.

Ezalatt Batman a Baglyok labirintusában bolyong, és egyre közelebb kerül a végső őrülethez. Egyetlen tápláléka egy központi csarnok bagolyszobros kútjának vize, amibe valószínűleg valamilyen drogot kevertek. De az életben maradás ösztöne erősebb a józan ész diktálta visszatartástól, így hallucinációk kereszttüzében próbálja elméje maradék épségét őrizni, miközben legbelsőbb félelmei, emlékei és fóbiái törnek rá a különböző termekben. De akárhányszor menekül is vissza a sötét folyosókra, végül újra és újra rá kell döbbennie, hogy az alagútból nincs kiút, hogy csak körbe-körbe járkál. 

Elméje olyannyira megbomlik, olyannyira elhatalmasodik rajta a drog, a bezártság, az üldözési mánia, hogy teljesen elveszettként végül saját apjára és anyjára talál, akiket valóságosnak hisz mindaddig, míg azokból elő nem bújnak a baglyok, hogy karmaikkal tépjék szét a denevért. És legvégül már nem létezik Batman, nem létezik Bruce Wayne, hiszen önmaga is kezd bagollyá változni... És ekkor csap le Talon. És ekkor gyullad ki az átforrósodott reflektor, hogy kihunyjon a reményt és védelmet közvetítő jel.

Tökéletes füzet. Snyder erre a részre készített elő mindent az előző számokban. A labirintusban egyre-másra - a korábbi részekből - visszaköszönő jelképek és az első résztől folyamatosan kikristályosodó "Gotham=Batman" axióma csúcspontra emelésének segítségével egy olyan mérhetetlen drámát vetít elénk a megtébolyodó denevérrel, hogy az ember beleborzong. Capullo pedig annyira visszafogottan és cseppet sem giccsesen süllyeszti rajzaival egyre mélyebbre a szenvedő Batmant, hogy egyenesen megváltásnak érzem Talon döfését. Nem tévedhetek, ha azt mondom, hogy ez a néma egyoldalas képkocka idővel beléphet az epikus Batman-panelek sorába. De ehhez az kell, hogy a végkifejlet is epikus legyen.
Mindenesetre ez így ahogy van 100%-os teljesítmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://batmankepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr24090361

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: mouse click the next article 2019.03.30. 23:13:34

Egy skizofrén év - Egy skizofrén év (könyv)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása