Ez Gotham... (Batman #001)

2012.02.05. 12:14

KNIFE TRICK
Írta: Scott Snyder
Rajzolta: Greg Capullo
Kihúzta: Jonathan Glapion
Színek: Fco Plascencia
Megjelent: 2011. szeptember
(A bejegyzés spoileres!)

Batman az Arkhamban nyomoz, amikor szembe találja magát az összes nagy bent senyvedő ellenségével Scarecrow-tól Killer Crock-ig. Mivel viszonylag nagy túlerőről beszélhetünk Joker is beszáll a mókába, ám - az elmegyógyok legnagyobb felháborodására - ezúttal Batman oldalán. Így együtt aprítják a népet.

Miután a helyzet, és az ügy megoldódik (egyébként az egész füzet legzseniálisabb felvezetés, ahogy kiderül, hogy Jokert valójában Dick Grayson alakította az intézetben), Bruce Wayne egy fogadáson beszámol legújabb városépítési/fejlesztési/renoválási terveiről, és megismerkedik a legújabb polgármesterjelölttel Lincoln March személyében. Az ifjú politikus nagyon érdeklődővé válik Bruce tervei iránt, és meg is egyeznek egy találkozóban, ahol szót ejthetnek March befektetési lehetőségeiről.

Gordon felügyelő, aki szintén az estén vendégeskedik, Harvey Bullock nyomozótól kap egy hívást egy igazán brutális gyilkosság helyszínéről, ahol egy ismeretlen festőművészt bagolymintás dobókésekkel szögeztek szobája falához. Mivel a felügyelő nem tud menni, Bruce Wayne hagyja el a partit és denevérgúnyában jelenik meg a helyszínen. Az áldozat körmei alatt bőrdarabkákat talál, amit be is küld DNS elemzésre a denevérbarlangba, valamint felfedez egy rejtett üzenetet a falon: Bruce Wayne will die tomorrow. Miközben a nyomozó és Batman megvitatják, hogy a milliárdos Wayne vajon valódi bajban van-e megérkezik a barlangból a teszteredmény is: 100%-os egyezés Dick Grayson DNS-ével.

Az írót csak dicsérni lehet. Zseniális felvezetés, és zseniális lezárás (vagyis felütés), valamint még Bruce Wayne karakterével is tudott mit kezdeni a középszektorban. Ráadásul a narratív részek "Gotham is..." kezdetű mondatai is visszaköszönnek többször, mintegy ívet adva a füzetnek. Remek kezdés.
Egyedül csak a rajzolóval van egyetlen problémám: ifjú, jóképű fiatalember arcot csak kétfélét tud rajzolni: Bruce Wayne, Dick Grayson, Tim Drake és Damien Wayne egyetlen arcon osztoznak (mint a kínaiak), és ehhez képest csupán minimális a különbség Lincoln March arcában. Szerencsére nincs olyan képkocka, ahol közülük többen is rajta lennének bármilyen megkülönböztetés nélkül, ezért az olvasónak viszonylag könnyű a dolga.
Ez a füzet simán bezsebeli a 90%-ot.

A bejegyzés trackback címe:

https://batmankepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr304067682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.02.07. 11:29:10

A sztorival való fő kritikám még spoileres lenne, szal azt meghagyom a 2. (v 3. ?) számhoz. Ehhez csak annyit, h hiába jó a cliffhanger, ha 1szer teljesen nyilvánvaló, h nem lehet Nightwing a gyilkos, hisz neki is épp most indult új sorozata párhuzamosan ezzel :)

kollagén jános 2012.02.07. 12:00:44

Hehe! :D
Cliffhanger jogos. :)
süti beállítások módosítása